Meer over boekhouders

  


Wanneer uw dagelijkse werkzaamheden niet liggen bij administratie van het financiële reilen en zeilen binnen een onderneming is het verstandig hiervoor een boekhouder in te huren.

Veel ondernemingen zijn bij wet verplicht een boekhouding te registeren en bij te houden voor een periode van 7 jaar. Dat betekend dat u ook daadwerkelijk een complete administratie dient te hebben van alle financiële gegevens over al die jaren.

Bent u geen professional op dit vlak dan raden wij te allen tijde aan dit door een boekhouder te laten verzorgen. Zo loopt u geen risico met onvolledige of onjuiste boekingsjaren, wat u waarschuwingen en zelfs boetes kan schelen.

De boekhouder in Nederland
Het vak van boekhouder kent in Nederland geen beschermde status. Zogezegd kan eenieder zich als boekhouder of administratiekantoor voordoen. De boekhouders waar u via boekhouders-vergelijken.nl offertes aanvraagt zijn allen gediplomeerd, zijn aangesloten bij een beroepsinstelling of hebben een betrouwbaar portfolio waardoor u niet met frauduleuze boekhouders in aanraking kan komen.

Wat doet de boekhouder?

  • Verantwoordelijk voor de boekhouding
  • Verwerking van financiële gegevens
  • Controle op finacniën en rapporten
  • Belastingaangiftes indienen
  • BTW aangiftes
  • Opstellen (i.s.m. accountant) van de jaarrekeningen & balans

Het verschil tussen boekhouder en accountant
In tegenstelling tot wat veel mensen denken verricht de boekhouder toch echt andere werkzaamheden als de accountant. De werkzaamheden zijn ten opzichte van de accountant meer beperkt. Een boekhouder kan net als de accountant meewerken aan het opstellen van de jaarrekening, maar kan door geen accountantsverklaring over afgeven. Dit is, zoals de naam doet vermoeden, alleen aan de accountant toebedeeld.

Daarnaast is een accountant gehouden aan gedrags- en beroepsregels, iets wat een boekhouder niet hoeft. De accountant is normaliter WO opgeleid, terwijl bij de boekhouder een MBO opleiding op niveau 4 volstaat. Hierdoor kan en mag de accountant wel alle werkzaamheden van de boekhouder verrichten, maar is het de boekhouder niet toegestaand de werkzaamheden van een account te verrichten.

Boekhouder inhuren
Is uw bedrijf groeiende, of is simpelweg uw administratie groeiende, en u heeft er zelf geen tijd voor dit bij te houden? Dan kunt u een boekhouder inhuren. Dit hoeft niet fulltime. Bij kleinere ondernemingen volstaat één of meerdere malen per week of maand om alle financiële gegevens door een boekhouder te laten inboeken.

direct offertes aanvragen